2016-10-06 Sviliškių 8 namo susirinkimo rezultatai

Atsižvelgiant į tai, kad 2016-10-06 Sviliškių 8 namo gyventojų susirinkimas buvo sušauktas greičiau nei per 2 savaites nuo paskelbimo datos, jo tikslas buvo pateikti gyventojams informaciją apie vykdomą namo balkonų remontą. Kadangi susirinko tik 1/3 namo gyventojų, susirinkimo sprendimai laikytini informacinio/rekomendacinio pobūdžio.

Aptarus namo balkonų remontą, balkonų kaip nuosavybės objektų statusą, jų remontui apmokėti taikomus teisės aktų reikalavimus ir šių teisės aktų aiškinimą, gyventojų nuomonės išsiskyrė. Dalis gyventojų mano, kad balkonų konstrukcijos yra privati butų, o ne bendra viso namo nuosavybė. Todėl nuspręsta:

  1. Kreiptis į statybų ir daugiabučių namų priežiūros sritis kuruojančias valstybines ir savivaldos institucijas, kad būtų išaiškintos teisės aktų nuostatos, nustatančios, kokios daugiabučių namų konstrukcijos ir/ar inžineriniai tinklai yra laikomi bendrosios nuosavybės objektais. O konkrečiai, planuojama kreiptis dėl išaiškinimo – ar butų balkonų, kurie yra ne viešo naudojimo, konstrukcijos ir jų sudedamosios dalys yra priskiriamos bendrosios nuosavybės objektams, kurių tinkamą techninę būklę privalo užtikrinti viso namo patalpų savininkai. Jei skirtingų šių konstrukcijų dalių nuosavybės statusas (bendra viso namo ar privati patalpų savininkų) skiriasi, prašyti išaiškinimo, kurios konstrukcinės dalys yra bendros.
  2. Surinkti ir pateikti gyventojams aktualią nagrinėjamam klausimui teismų praktiką.
  3. Kadangi į paskutinius tris šaukiamus bendrijos narių susirinkimus nei karto nesusirinko daugiau nei 1/2 ar 1/4  dalyvių, Bendrijos įstatų nustatyta tvarka organizuoti viso namo patalpų savininkų balsavimą raštu. Balsavimui pateikti visą surinktą balkonų remonto klausimui spręsti medžiagą bei galimų sprendimų variantus dėl balkonų bendrųjų konstrukcijų remonto apmokėjimo: 1) apmokėjimas vadovaujantis Civilinio kodekso nuostatomis, t. y. proporcingai nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui; 2) visiems savininkams lygiomis dalimis nepriklausomai nuo nuosavybės teise priklausančių patalpų ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykio; 3) kiekvienam patalpų savininkui apmokant jo bute esančio balkono remonto išlaidas.

Taip pat pateikiame iki susirinkimo ir jo metu iš gyventojų gautas bei susirinkimui pateiktas priežiūros institucijų nuomones, pateiktas įvairiems suinteresuotiems asmenims (ne DNSB “VIP Šilaičiai” prašymu):

  1. LRT radijo 2016-05-15 publikuotą interviu su LR Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento statybos normavimo skyriaus vyriausiuoju specialistu.
  2. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie LR Aplinkos ministerijos – paskelbta 2016-05-26 viešai institucijos interneto svetainėje.
  3. LR Alplinkos ministerijos nuomonė – gauta 2016-10- Sviliškių 8 namo gyventojo el. paštu) dėl balkonų konstrukcijų.